Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Για ένα καθαρό χωριό

Επιχείρηση διάνοιξης εγκαταλελειμμένου μονοπατιού.

Το μονοπάτι που ξεκινούσε από τα κάτω αλώνια του χωριού, περνούσε από το ρέμα της Ψιλονέστρας και κατέληγε στην Αγία Παρασκευή, εξυπηρετούσε όλους τους κατοίκους για να πηγαίνουν στα χωράφια τους, να καλλιεργούν τα περιβόλια τους και να βόσκουν τα ζωντανά τους. Τα τελευταία 20 χρόνια εγκαταλείφθηκε και κλείστηκε από ασφάκες, λίσβατα, βαγιές, φτελιές, συκιές, ξερούς κορμούς πεσμένων δέντρων και δυστυχώς από άπειρα σκουπίδια.
Σήμερα ύστερα από παρακίνηση του Ανδρέα Αγγελόπουλου, που πρώτος ξεκίνησε τη διάνοιξή του, βοήθησαν αρκετοί στο έργο αυτό. Ο Αλέκος Αγγελόπουλος μαζί με τον πρόεδρο Βασίλη Αγγελόπουλο και το Βασίλη Βέρρα, με πριόνια έκοψαν τους πεσμένους κορμούς, και όλοι μαζί καθάρισαν το μονοπάτι. Έτσι ότι πριν από λίγο καιρό φαινόταν ακατόρθωτο, με την ατομική επιμονή και εργασία και τη συλλογική προσπάθεια, έγινε κατορθωτό.
Είναι μια ωραία διαδρομή να περνάς από τον ερειπωμένο νερόμυλο του Γκίνη, κάτω από την καμάρα που σχηματίζει το πέτρινο αυλάκι που κατεύθυνε το νερό, να βλέπεις τις βραχοσπηλιές, στις οποίες ζουν ζώα και πουλιά (όπως ασβοί, αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, κουκουβάγιες, κοράκια, κοτσύφια κ. άλ. ) ανάμεσα σε καταπράσινες βαγιές, πλατάνια και άλλα δέντρα. Είναι ένα καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον, που αξίζει να το διατηρήσουμε καθαρά και προσβάσιμο.
Το έργο δεν τελείωσε. Απομένουν και άλλα να γίνουν, κυρίως η αποκομιδή των σκουπιδιών. Αλλά θα είναι δώρον άδωρο, αν δε σταματήσουμε να πετάμε τα σκουπίδια μας οπουδήποτε. Όλοι μας ευθυνόμαστε γι αυτό, και κυρίως οι περίοικοι, οι διαβάτες και οι περιπατητές.
Ας αγαπήσουμε και σεβαστούμε τον τόπο μας για τη ζωή μας και τα παιδιά μας.
Παραδίνεται το μονοπάτι σε κοινή χρήση και η σκυτάλη στους νεότερους για τη συντήρησή του. Η πεζοπορία κάτω αλώνια, σπηλιές, μπαμπές, Αγία Παρασκευή, Ρακλήτσι, Ψιλονέστρα είναι χρήσιμη και θα σας μείνει αξέχαστη. Ευχόμαστε η προσπάθεια μας να έχει μιμητές και συνεχιστές.
Με τις θερμότερες ευχές μας για καλύτερο το 2014, καθαρότερο και υγιεινότερο περιβάλλον.
Ανδρέας Αγγελόπουλος και οι συνεργάτες του.




 







 
 Η προσπάθεια για καθαριότητα του χωριού συνεχίζεται στο βράχο. Η επιχείρηση δύσκολη και επικίνδυνη γι αυτό δουλεύουν δεμένοι!

 
 Οι ενεργοί πολίτες του χωριού εν δράσει!

 
Παρακαλούμε και ελπίζουμε να διατηρηθεί το χωριό καθαρό!

 Η προσπάθεια ευπρεπισμού του χωριού συνεχίζεται.
 Ο Βασίλης Βέρρας βάφει το εικονοστάσι στα κάτω αλώνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου