Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Προϊόντα μούστου: πετιμέζι, μουσταλευριά, μουστοκούλουρα, σουτζούκια

Προϊόντα μούστου: πετιμέζι, μουσταλευριά, μουστοκούλουρα, σουτζούκια
Αφού τρυγήσουμε τα σταφύλια, τα πατάμε, για να πάρουμε το μούστο.
«Κόβουμε» το μούστο με στάχτη από ξύλα, καθαρή.
Βράζουμε το μούστο με τη στάχτη, ενώ ξαφρίζουμε, για να μείνει ο μούστος καθαρός. Αφήνουμε δώδεκα ώρες το μούστο να κατακάτσει, τον στραγγίζουμε με διπλό τούλι δύο φορές.
Για να φτιάξουμε πετιμέζι βράζουμε το καθαρό μούστο έως ότου «δέσει» σε ικανοποιητικό βαθμό (να μείνει περίπου το μισό).
Για να φτιάξουμε μουσταλευριά: Επτά ποτήρια μούστο. Ένα ποτήρι αλεύρι, καρύδια χοντροκομμένα, κανέλα. Κρατάμε ένα ποτήρι κρύο μούστο και λιώνουμε μέσα το ποτήρι αλεύρι. Βράζουμε τον υπόλοιπο μούστο και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς, έως ότου δέσει. Ρίχνουμε το χυλό σε πιάτα, πασπαλίζουμε με κανέλα, και καρύδια.
Για τα σουτζούκια: Περνάμε σε κλωστή τα καρύδια. Βουτάμε στο χυλό της μουσταλευριάς τα καρύδια, και τα κρεμάμε να στεγνώσουν λίγο. Αργότερα τα ξαναβουτάμε άλλη μία φορά στο χυλό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά.


 


 

 


 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου